Designarbete kan göras på en mängd olika sätt, med olika utgångslägen. Nu lever vi i en tid när man undviker personliga möten och då är det givetvis inte möjligt att på samma sätt arbeta utifrån ett användarcentrerat perspektiv, utan man arbetar då snarare enligt arbetssätt som bygger på erfarenhet och praxis
För mig är detta inget problem. Jag har arbetat i större delen av mitt liv i processtyrda utvecklingsmodeller. Så, även om jag föredrar scenariot där man har tid avsatt för kundresor, användarstudier, intervjuer och workshops så går det att jobba på andra sätt också. Man kan ändå genomföra telefonintervjuer och ha avstämningar runt skisser och koncept via digitala mötesytor.
Det är under alla omständigheter bra att på förhand bestämma hur själva designprocessen ska se ut, så att man har samma bild av vad som händer i olika faser och att aktiviteter och inriktning i designprocessen passar och interagerar med andra aktiviteter i projektet.
Exempel på arbetsmoment
Det är viktigt att begripa mål och drivkrafter bakom en produkt och dess användning, och att se till att dessa mål finns tydliga under hela processen. Det är nödvändigt att bestämma användarens drivkrafter förstå arbetsmoment och flöden. När detta är möjligt involverar jag gärna flera i designarbetet, såväl medarbetare som användare och andra intressenter.
En del av det förberedande arbetet består av att studera verksamhets- och affärsplaner och andra dokument som beskriver affärsmål och andra mål, exempelvis effektmål. Även studier av tidigare applikationer (om sådana finns) och en inventering av informationsstrukturen och grafisk arkitektur hjälper till att förstå styrkor och svagheter i den befintliga applikationen.
Utifrån intervjuer och workshops görs visualiseringar och skisser, först som enkla mockups- pappersprototyper för tester. Senare görs Photoshopskisser och eventuellt html-prototyper. Vid ett flertal uppdrag, främst åt myndigheter, har jag följt/applicerat/implementerat WCAG:S tillgänglighetskrav på design och utformning (webbdirektivet).